Italština trochu jinak...

aneb Rodinný jazykový koutek

  • Úvod
  • O mně
  • Služby
  • Nahlédněte do výuky
    • Gramatika
    • Překladová cvičení
    • Slova chvály
    • Individuální plán – číslovky
    • Vtipy
    • Pohádky
  • O Itálii
    • O italských regionech
      • Friuli Venezia Giulia
    • Rady, zkušenosti, zajímavosti
    • Slavnosti a svátky
  • Perličky
  • Fotogalerie
    • Texty: dokumenty, návody, doklady aj.
    • Itálie – exteriéry

Kultura stolování aneb jezte banán vidličkou a nožem!

2 dubna, 2011; Autor: Patrizia Leave a Comment

Než vyrazíte do Itálie, neměli byste rozhodně zanedbat poučení o kultuře stolování. Nejde ani tak o to, že Čech se obvykle nacpe k prasknutí hned u prvního chodu a pak nemá místo pro ostatní části oběda, anebo se naopak skromně „upejpá“ (což většina Italů taky nemá ráda), jako spíš o to, že my Češi jíme tak nějak víc „lidově“. Tím myslím např. to, že rádi používáme ruce. Jak jíte třeba jablko nebo banán? Do jabka se zakousnete a banán oloupete a chramst, co jiného s ním…

No, já to taky tak udělala u italského stolu a hned si na mě ukazovali a začali k sobě nenápadně naklánět hlavy. Ve tvářích spolustolovníků se zračil údiv a pobavení zároveň. „Vy nejíte ovoce příborem?“, zeptali se mě nakonec. Vysvětlili mi, že banán se sice oloupe, ale pak se položí na talíř a krájí vidličkou a nožem a toutéž vidličkou se podává do úst. Rukama jedí prý jen barbaři. Jablko jakbysmet. Rozkrájíte a vždycky oloupete!!! (Pamatujte si, že slupka ovoce se v Itálii nejí z důvodů mnoha silných postřiků, kterými je ovoce během roku ošetřeno.) Slupka je považována za nezdravou část předposledního chodu, jímž právě ovoce bývá nejčastěji. Tedy oloupané jablko zase hezky nakrájet a měsíčky pak už můžete s lehce pozdviženým malíčkem postupně ukusovat. Ne abyste je slupli naráz jak malinu! Kde můžete, jezte jako byste byli urozeného rodu, abyste neslyšeli poučení, že plastové příbory v Itálii dostanou i žebráci na ulici, aby nejedli právě tak jako předvádíte vy.

A co se špagetami? Nesrkejte dlouhé vlasce. Namotejte je na vidličku a odkrojte dlouhé přebytky. Nebudete vypadat jako čuňátka a navíc se nezamažete. Pokud možno nenechávejte zbytky a jídlo vždycky pochvalte, i kdyby vám nechutnalo. Nemusíte přitom lhát. Můžete říct například: „Tak takováhle jídla u nás nemáme.“ a zatvařte se přívětivě. Vyžaduje to duch pohostinnosti, který je v Itálii velice silně pociťován a prožíván. K těstovinám přikusujte chléb. Nikdy si nestěžujte a nedělejte grimasy. Stává se to často těm, kdo v životě neviděli mořské plody, nevědomky si je objednají a pak zírají na malé chobotnice nebo krevety.

Bylo by toho tolik co povídat, ale stále platí: zachrání vás slušnost, zdvořilost. Jedněmi slovy: jemnost šlechtického ducha. Buon appetito!

Sdílet:

  • Sdílet na Pocket (Otevře se v novém okně)
  • Click to share on WhatsApp (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Twitteru (Otevře se v novém okně)
  • Click to share on Facebook (Otevře se v novém okně)
  • Poslat emailem (Otevře se v novém okně)
  • Vytisknout (Otevře se v novém okně)

Související

Rubrika: Kategorie:Rady, zkušenosti, zajímavosti

Zanechat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme ke studiu

  • Italský tisk Italský tisk
  • Italské TV stanice online Italské TV stanice online
  • Italská kuchyně – videorecepty Italská kuchyně – videorecepty
  • Italské tradiční písně, říkadla atd. Italské tradiční písně, říkadla atd.
  • Wikipedia it. Wikipedia it.
  • Encyklopedie Treccani Encyklopedie Treccani

Další užitečné odkazy pro studenty italštiny

  • Poslouchejte živě radio RAI
  • Audio knihy v italštině k poslechu
  • Eknihy v italštině
  • BBC sekce o italštině
  • The Italian Electronic Classroom
  • Vynikající anglicko-italský slovník
  • Barevná italština nejen pro děti!!!
  • Obrázkový slovník

Zajímavé články z italského tisku

  • Coiffeurgate in Francia: stipendio da nababbo per il barbiere di Hollande. Ed è polemica
  • Istat, in Italia record negativo: quasi 4,6 milioni di persone in povertà assoluta
  • Viaggio nel monastero di Norcia qui la crisi è sconfitta dalla birra
  • La ”grande bellezza” senza tempo: Roma nelle prime foto a colori

Copyright © 2021 · eNBe

loading Zrušit
Přispěvek nebyl odeslán - zkontrolujte e-mailovou adresu!
Email check failed, please try again
Bohužel, váš blog nemůže sdílet příspěvky e-mailem.